Bezárt a Magento Connect, sok ezer modul tűnt el

Másfél évvel ezelőtt jelent meg először információ arról, hogy a Magento Connect 2017-ben bezár. Idén a Magento 30 nappal előre értesítette az összes regisztrált kereskedőt és fejlesztőt, hogy szeptemberben leállítja a Magento Connectet és a helyét végleg a Magento Marketplace veszi át. De, hogyan érinti mindez a Magento 1-et? Hiszen a Magento Connect elsősorban az 1.x verziókhoz adott modulokat. Végleg leáldozott a több mint tíz éves, első generációs Magento ideje?

Sok ezer modul tűnt el

2017 szeptember 15-én a Magento Connect végleg bezárt és helyét a Magento Marketplace vette át.

A Magento Marketplace üzletileg és technológiailag csak is kizárólag működő és piacképes modulokat tartalmaz, köszönhetően a szofisztikált moderációnak és minőségellenőrzési folyamatnak. A Marketplace-re feltöltött modulok először egy üzleti review-on esnek át, majd egy automatizált code review-on, végül pedig a QA részleg teszteli a modul funkcióit.

Magento Marketplace a Connect helyett

A Marketplace-szel szemben a Magento Connectre bárki ellenőrzés nélkül tölthetett fel modulokat. Ebből következik, hogy a két platform üzletileg nem kompatibilis egymással, hiszen a Connect célja a Magento fejlesztések közös helyre való gyűjtése volt, míg a Marketplace célja a minőség megteremtése, valamint a profit szerzés a modulok értékesítéséből származó jutalékkal.

A Connectre több tízezer Magento 1-es modul került fel az elmúlt tíz év során, míg a Marketplace-re az elmúlt két évben 1500 Magento 2-es modul.

A Marketplace-nek csak úgy lehetett értelme, hogy a Connectet megszüntetik, így az elmúlt két évben a Magento lehetőséget adott a fejlesztőknek a Connectről Marketplace-re migrálásra.

A több tízezer modulból mindösszesen csak 800 került át a Marketplace-re. Ennek különböző okai lehetnek. A fejlesztők már nem tartották karban az adott modult vagy egyszerűen nem érte meg átalakítani a kódot azért, hogy átmenjen a fejlesztés a code review folyamatán.

A végeredmény, hogy sok ezer hasznos vagy haszontalan modul tűnt el, amelyek a Magento 1-el voltak kompatibilisek. Ez jelentősen beszűkítette a Magento 1 áruházak mozgásterét és felgyorsította az 1.x széria megszűnésének folyamatát.

Mikor szűnik meg végleg a Magento 1? Szólni fognak előre?

Magento 1.9 támogatása 18 hónapig

A Magento 1 megszűnésével kapcsolatban sok ellentmondásos információ látott napvilágot. Ami biztos, hogy a Magento 18 hónappal előre szólni fog mielőtt végleg elhagyná az 1.x-es szériát.

A 18 hónapos visszaszámláló lassan el kell, hogy kezdődjön, ha mégsem, akkor különböző technológiai kompatibilitás problémák fognak jelentkezni a Magento 1-nél. Ugyanis már most kevesebb mint 18 hónap múlva - 2018 december 31-én - a PHP 5 támogatása megszűnik. Ez azért fontos, mert a Magento 1-et alapvetően PHP 5-re tervezték.

Jelenleg is léteznek olyan ingyenes, nem hivatalos frissítések, amelyek a Magento 1 működését lehetővé teszik az új PHP 7 alatt. Így feltételezhető, hogy a Magento majd kiad egy ilyen frissítést, ez viszont valószínűleg a maradék 800 modulból álló Magento 1-es modul listát tovább tizedeli.

A Magento az 1-es szériát elsősorban az olyan nagy vállalatok webáruházai miatt tartja még fent mint a frankfurti repülőteret kiszolgáló webáruház rendszer, a Burger King B2B rendszere vagy a Big Bus ticket kezelője. A kisebb, néhány százmilliós Forintnyi forgalmat lebonyolító áruházak lehetősége a csökkenő modulok számával egyre szűkül és a további igényeik kielégítéséhez egyre több egyedi fejlesztés és egyedi rendszer architektúra kiépítés szükséges, amely sokkal drágább mint modulok tízezreiből válogatni.

Itt az ideje váltani egyről a kettőre

A Magento 1-ről 2-re váltás jelenleg adatbázis és kód migrációval részlegesen kivitelezhető - viszonylag olcsón. Az idén megjelenő Magento 2.2-t jövőre követi a 2.3, amely még támogatja ezt a fajta migrációt, azonban a 2.4-től, ami 2018 végén vagy 2019 elején jelenhet meg, már sokkal drágább lesz egy migráció, ugyanis a 2.4 a fejlődés érdekében rengeteg olyan forráskódtól szabadul meg, amely komoly kompatibilitási problémát fog okozni a régi Magento 1.9 és a majdani 2.4 között.

Azok a Magento 1 áruház tulajdonosok, akik lépést szeretnének tartani a korral, esetleg innovatívak szeretnének maradni, mindenféle képen már idén el kell kezdeniük az átállás megtervezését. Viszont azok akik nem terveznek innovációt végbe vinni, új ötleteket megvalósítani modulok felhasználásával és így el tudják fogadni a szűkülő Magento 1-es piacot, azok még várhatnak egy-két évet. Ugyanis a Magento 2 jelenlegi növekedési tempóját figyelembe véve egy-két éven belül már több ezer Magento 2 sablon és még több modul közül lehet majd válogatni - természetesen ez esetben drága lenne egy teljes webáruház migráció kivitelezése, így legfeljebb termék-törzs és felhasználó-törzs migrációjával kell számolni.

A webáruház, mint minden más online szolgáltatás, fenntartásának egyik alapja a folyamatos innováció. A Magento csapata gyakorlatilag a Magento 2-vel biztosítja az innováció lehetőségét a régi Magento 1 áruházak tulajdonosai számára.