Magento 2.1 és ami utána jön

Folyamatosan zajlik a Magento 2 fejlesztése, az első új főverzió a 2.1 már meg is jelent. Mindeközben a GitHubon üzemeltetett közös fejlesztői kódbázist karbantartó fejlesztőktől már szivárogtak ki információk a jövőbeli frissítéseket illetően. Az új verzióban egy új keresőmotort integráltak a Magentoba. Az irány egyértelmű: nagyobb biztosnág és nagyobb teljesítmény.

Látványos hibajavítások

A Magento 2.1 számos újítást és hibajavítást tartalmaz. A Community és az Enterprise kiadás esetében is ez az eddigi legnagyobb frissítés a Magento 2 megjelenése - vagyis tavaly ősz - óta. A gyárliag is támogatott fizetési módok biztonságosabbak lettek, a pénztár gyorsabb lett és az admin oldali Varázsló telepítés után is használható, így drasztikusan nőtt a szabadsága az admin felhasználóknak.

Magento 2 Elastic Search Kereső

Látványos új funkciók

A termékkatalógus és vele együtt a kereső működése is optimalizálásra került. Az Enterprise kiadás már gyárliag tartalmazza az integrációt az Elastic keresővel, amely jelenleg az egyik legelterjedtebb keresőmotor. Korábban az Enterprise kiadás a Solr motort használta, mindkét kereső a Java nyelven íródott Lucene kereső motoron alapul. Egyébként ezek a kereső motorok már korábban is elérhetők voltak a Magentoban megvásárolható modulok formájában.

...És ami a 2.1 után jön

A Magento fejlesztése párhuzamosan történik két nagy kódbázisban. Az egyik kódbázist a Magento cég tartja karban és csak neki van rálátása a fejlesztésre, míg a másik kódbázist a mindenki által elérhető GitHubon hosztolják. A GitHubon lévő Magentohoz bárki hozzáteheti a saját kódját, legyen az új funkció vagy hibajavítás. Az ilyen külsős fejlesztők által hozzátett kiegészítéseket a Magento alkalmazottjai ellnőrzik és döntenek az elfogadásukról. Előfordul, hogy egy fejlesztő által beküldött fejlesztés javít a Magento minőségén, azonban nem forgathatják be a kódot a hivatalos Magentoba, mert megtörné a visszafelé kompatibilitást. Az ilyen döntéseket publikusan kommunikálják a GitHubon. Így derült ki, hogy a visszafelé kompatibilitás egészen a 2.3-ig fog tartani, ugyanis a Magento 2.4 valamilyen jelentős, de eddig még ismeretlen változtatást fog tartalmazni. Ilyen változás már volt a Magento 1-ben is az 1.4-ről 1.5-re váltás során, de ez közel sem akkora horderejű változás mint ami a Magento 1.9 és 2.0 között történt.

Jelenleg több Magento 2-es fejlesztési igény is szerepel a GitHubon, amelyek lefejlesztéséhez jelentős architekt szintű változást kellene véghez vinni a Magento legbelsejében. Az ilyen lehetséges óriás frissítéssek közé tartozik a PHP5 elhagyása a PHP7 strict módra váltás által, valamint a szervíz réteg teljes újraírása annak érdekében, hogy a Magento MySQL adatbázis mellett, akár PostgreSQL, MongoDB vagy Oracle adatbázisokat is képes legyen kezelni. Ezek a GitHubon jelentett igények a Magento belső feladatkezelőjébe kerültek további megfontolásra.

A Magento 2 már most is támogatja a PHP7-et, azonban a PHP5-öt is, emiatt számos új PHP nyelvi elemet még nem vezettek be a Magento Core-ba. Ha megtörténik a PHP5 elhagyása, azzal lehetővé válik a PHP7 gazdagabb használata, beleértve a strict módot, amely még biztonságosabbá teszi majd a Magentot.