A Magento öntudatra ébredése

Kilenc hónapja, hogy megjelent az első stabil verziója a Magento 2-nek, amit azóta a függetlenné vált Magento fejleszt. Ennyi idő alatt már körvonalazódott az egyre öntudatosabbá vált Magento cég irányvonala és jövője. Megjelent az első nagy frissítés és az első nagy bejelentés.

A Magento brand célja korábban - az eBay részeként - nem volt más mint az eBay X.Commerce platformjának az erősítése. A Magento 2 megjelenése óta a Magento független céggé vált, zászlóshajója pedig maga a Magento szoftver lett. Sokan aggodalommal tekintettek a szoftver függetlenségére és az új verzió megjelenésére. Azonban az aggodalmakat a Magento CEO-ja oszlatja el. A cég üzletileg terjeszkedik és komoly változtatásokat vezet be a Magento kódbázisában.

Első a biztonság

Lassan egy hónapja, hogy megjelent a Magento 2.1, amelyben több olyan irányváltás is történt, amelyek az eddigiektől más vizekre terelik a Magento szoftvert. A 2.0 megjelenése óta a Magento cég architekt csapata bővült és a kódbázist úgy tervezik át, hogy az elsősorban a biztonságot támogassa, háttérbe szorítva minden mást.

Kódszinten a biztonság a Separation of Concerns elv mélyebb alkalmazásával kezdődik, vagyis a Magento rétegeinek újratervezésével. Ilyen a Magento Blokk rendszere, amely a 2.1-ben már több helyen háttérbe szorul és feladatát átveszi a MUI - Magento User Interface, másnevén a Magento UI komponensek. A Magento 2.1-ben a blokkok még nagy számban léteznek, de helyüket a MUI kezdi átvenni, amely működését tekintve az Android UI-hoz vagy bármilyen más XML leíró UI rendszerhez hasonlítható. A Magento 2 UI komponensek gyakorlatilag a Magento 1 layout rendszerének tovább gondolt, standardizált változata. Tehát a view-ok és az üzleti logika közötti kapcsolatot a UI komponensek valósítják meg.

A Magento eddig az adapterek segítségével töltötte be az adatokat az erőforrás entitásokba és onnan az üzleti logikába, amely adatok a blokkokban tárolódtak, a view-ok pedig a blokkokhoz fértek hozzá. Ez komoly biztonsági rés, hiszen ez azt jelenti, hogy a view-ok akár közvetlenül is tudnak az adatbázisból adatokat olvasni és akár visszaírni. Ezért az üzleti logika szeparálva lett az erőforrás entitásoktól, köszönhetően a szervíz réteg megjelenésének. Ez azt jelenti, hogy a view-okba betöltött model, például a termék, nem lesz módosítható helyben, hiszen a termék, mint üzleti logika model nem írható. A termék modelt át kell adni egy szervíznek, amely átmásolja a termék modelt a termék erőforrás entitásába, ahol aztán megtörténik a mentést. (Az üzleti logikán történő változtatások mentésére egyelőre még van lehetőség a Magento 2.1-ben, azonban ezek a kódrészek deprecated taggal vannak megjelölve a 2.1 óta és várhatóan a 2.4-ben tűnik el végleg ez a kiskapu a Magentoból.)

A szervíz réteg megjelenésével a Magento kód komplexitása jelentősen megnő, hiszen már külön beszélünk statikus HTML és JS fájlokról, view-okról, MUI-ról, még létező blokkokrók, modellekről, amelyek az üzlei logát valósítják meg, erőforrás entitásokról és a szervíz rétegről, amely még külön rétegekre tagolódik.

A rétegek újra tervezésével kapcsolatban a leglátványosabb változás felhasználói szempontból, a blokkok eltünése. Ez például a termék és a kategória szerkesztésénél vehető észre, ahol már nincsenek baloldali tabok, mint korábban.

Túl nagyra nő a Magento

Ahogy a Magento cég növekszik és a webshop motor funkcionalitása bővül, úgy egyre többen kezdik el használni vagy kipróbálni a Magentot és ezzel párhuzamosan a biztonság iránti igény is fokozatosan nő. A biztonságra való törekvés, standardizáltabb és összetettebb szoftvert jelent, amely végsősoron nagyobb erőforrás igényel jár. Például a Magento termék entitása annyira sok lehetőséget rejt magában, rugalmas és komplex, hogy keresni nem is lehetséges benne, külön keresési indexekre és külön adatbázis táblákra/entitásokra van hozzá szükség, hogy egy vásárló gyorsan tudjon keresgélni és szűrni a termékek között. Másik példa az analitika. A Magentoban minden szükséges adat tárolásra kerül az összetett elemzésekhez, azonban a Magento mégsem képes elvégezni ezeket a bonyolúltabb analíziseket az adatok mennyisége és komplexitása miatt.

Magento 2 JRMetrics Analitika

Olyan összetett szoftverről beszélünk, amely a saját technológiai határát súrolja, de nem a platform határát. Érdemes különválasztani a kettő fogalmat. A Magento mint szoftver a termékek, a vásárlók, a rendelések kezelésére alkalmas, nagyon rugalmas és összetett szoftver, míg a Magento platform (vagy Magento ökoszisztéma) egy olyan szoftverrendszer, amely a Magentoból és minden hozzáintegrálható külső rendszerből épül fel. Ez az ökoszisztéma épül magától is a modul gyártóknak köszönhetően, azonban a Magento cég is tudatosan integrálódik külső szoftverekkel. Jelenleg két ilyen szoftverintegrációt lehet kiemelni. Az Elastic Search Engine-t és az RJMetrics Big Data megoldását. (Természetsen ezeken kívül még több száz, hanem ezerféle különböző integráció létezik a Magentohoz.)

Így terjeszkedik a Magento - Integrációk, Big Data

A Magento növekedésével az integrácók egyre fontosabb szerepet töltenek be mind üzletileg, mind technológiailag. Az egyik ilyen fontos integráció a nyíltforráskódú Elastic Search Engine. Ez a keresőmotor képes minden termék adatot átvenni a Magentoból, feldolgozni az adatokat és keresni bennük, sokkal gyorsabban, mint ahogy azt a Magento teszi. Az Elastic Search integráció a 2.1 óta része a Magento Enterprise-nak, de akkár a Magento Community kiadásához is telepíthető.

Másik nagyon fontos integráció az RJMetrics, amely a Magento által gyűjtött és tárolt adatokat képes átvenni és elemezni, így leveszi a teljes terhet a Magento statisztika gyártó funkcióiról.

Magento 2 RJMetrics Integráció

Az RJMetrics egy olyan analitikai rendszer, amely Big Data-val foglalkozik. Több trilliós adatbázisból képes dolgozni, elemezni, olyan statisztikákat létrehozni, amelyekből korábban nem ismert információk nyerhetők ki, akár a múltra vagy a jövőre vonatkozóan.

A Big Data az adatok mennyiségét és feldolgozásának módját jelenti. Az adatok mennyiségének nincsen felsőhatára és konkrét formátuma, a cél a nagy mennyiségű adatokból az ismétlődő minták felismerése és ezáltal az információk előállítása. Az RJMetrics az első eszköz amellyel a Magento a Big Data-t igyekszik megfogni.

Az RJMetics nem egy alaternatíva a Google Analytics-szel szemben. A Google megoldása a vásárlói felületen történt események rögzítésére és elemzésére alkalmas, míg az RJMetrics megoldása egy sokkal mélyebb integráció. Az RJMetrics belelátt a Magento készletkezelésébe, termékváltozásaiba és minden egyéb olyan háttéradatába, amit a Google Analytics nem láthat. A nagyobb Magento áruházak esetén van ennek jelentősége. Képzeljük el, hogy üzemel egy webáruház, ahol percenként több vásárlás is történik, talán másodpercenként egy. Ez éves szinten több millió vásárlás. A több millió vásárláshoz több tízmillió kattintás tartozik, mindez összefüggésben áll a készlet változásokkal, az árváltozásokkal és a kedvezmények változásával. Így már több milliárdos adatról beszélünk, talán trillió rekordról, amelyet a Magento képes tárolni, de nem képes elemezni. Ezt a mennyiséget könnyedén veszi át feldolgozásra és elemzésre az RJMetrics.

A Magento CEO bejelntése

Magento 2 RJMetrics CEO ügyvezető bejelentés

Az RJMetrics már a Magento családba tartozik, ugyanis a hónap elején Mark Lavelle, a Magento CEO-ja bejelentette, hogy a Magento felvásárolta az RJMetrics-szet. A bejelentésnek még része volt a jövő felvázolása. A Magento nem zárja ki újabb cégek felvásárlását, igyekeznek minnél több külső céggel együtt működni és minnél több szoftverrel integrálódni. Jelenlegi célterületeknek a biztonságot, a teljesítményt, a különböző integrációkat és a szolgáltatásoknak a bővítését jelölte meg, míg másoldlagos területként a felhőalapú megoldás terjesztését és a feljlődő országokban való terjesztkedést emelte ki.

A bejelentésben Mark Lavelle még körvonalazta, hogy gyakran változtatnak a mérföldköveiken, még a Magento megjelenési dátumaival kapcsolatban is, de ezt mind azért teszik, hogy időben és megfelelően reagálhassanak a piaci körülményekre. Mindettől függetlenül igyekeznek a partnerek és a közösség számára kiszámíthatók és begbízhatók maradni.

A Magento jövője

Összegezve, technológiailag a Magento a biztonság irányába halad, az elmúlt évekhez képest meglehetősen nagy léptékben. Egyre több e-kereskedelemmel kapcsolatos igényt igyekszik kielégíteni integrációkkal vagy akár különböző cégek felvásárlásával. Minden kommunikációjuk a Magento 2-vel kapcsolatos, a Magento 1-et már kilenc hónapja nem promotálják és nem fejlesztik, valamint a biztonsági frissítéseivel sem törődnek túl sokat egy-két hónapja. Mindent a Magento 2 köré építenek, mind üzletileg és mind technológialiag.

Az elmúlt kilenc hónap alapján, a Magento egy leányvállalatból öntudatra ébredt cég lett, amely folyamatosan növekszik egyre határozattabban formálva az e-kereskedelmi világot és egyre magasabb szinvonalra emelve a Magento 2 szoftvert.