Megjelent a Magento 2

Öt évnyi piackutatás, tervezés és fejlesztés után ma kiadták az eredetileg 2006-ban megtervezett Magento új főverzióját a Magento 2-t, így a Magento technológiailag körülbelül 10 évet ugrott előre az időben. Az áruház motor gyorsabb lett, az adminisztrációs felület egyszerűsödött, a vásárlói felület elsődleges platformja pedig a mobil eszközök lettek, mindezzel együtt a Community kiadás ténylegesen különvált az Enterprise verziótól. Vajon érdemes-e váltani 1-ről a 2-re? Igen.

Magento 2

A vásárlási szokások megváltoztak, így a Magento is

Az előző évtizedben a vásárlók többsége még laptopról vagy asztali számítógépről böngészte a webáruházakat, míg 2015-ben valamilyen mobil eszközt, telefont vagy tabletet használtak böngészésre. A vásárlók, akik mégis személyesen vagy asztali gépen keresztül adják le rendelésüket, rendelés előtt általában ők is mobil eszközről böngészik végig a webshopot. Ez az arány folyamatosan billen a mobil platform irányába az Egyesült államokban, míg Magyarországon ugyan ez a változás megy végig - néhány éves késéssel - így magyar webshop esetében lehet tudni előre, hogy milyen vásárlási szokásokra lehet számítani.

A fenti változások következtében a Magento is megváltozott. A vásárlói felület elsődleges célplatformja a mobil lett, így a Magento 2 sablonrendszere teljesen reszponzív és mobilon ugyanazt a funkcionalitást nyújtja mint asztali gépen vagyis ingyenesen, gyárliag megvalósítja azt a költséges megoldást, amit úgy hivnak, hogy omnichannel.

Vissza a jövőbe

A Magento alapja sokáig változatlan maradt, ami részben pozitívum, hiszen így gyakorlatilag közel 10 évig őrizte meg a visszafelé kompatibilitását. Azonban a 2.0 verzióban ez a kompatibilitás megtörik, amelynek elsősorban technológiai oka van. Olyan ez, mintha egyik napról a másikra a Magento 10 évet ugrana előre az időben. A PHP - a nyelv amiben a Magento írodott - a 10 év alatt lépést tartott a korral, így többek között standardizálódott és függőség kezelés került bele, ami magyarra lefordítva annyit jelent, hogy biztonságosabb szoftvereket lehet benne készíteni mint 10 évvel ezelőtt. A Magento 2 mindezekhez a technológiai vívmányokhoz hozzáigazodik, ennek hátránya, hogy megtöri a kompatibilitást az első verzióval, előnye pedig, hogy gyorsabb és biztonságosabb mint valaha. Szerencsére a Magento 1-ből korábban ismert gyári funkciók megmaradtak a 2.0 verzióban is. Azonban a Magento Connectről telepíthető korábbi modulok nem fognak működni az új verzióban, viszont ezek költség hatékonyan átfejleszthetők egy Magento 2-vel kompatibilis formába.

Magento 2

A Magento 2 100%-ban tesztelt

Érdemes tudni, hogy míg a legtöbb áruház motort csak fejlesztik, addig a Magento 2-t tesztelve fejlesztik - ez lényges különbség. Általános, hogy egy fejlesztés hibákat tartalmaz, ezért a modern kori szoftveriparban kitalálták a teszt vezérelt fejlesztést. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy minden fejlesztés, minden funkció programozott teszten esik át mielőtt belekerülne a végleges verzióba. Az ilyen fejlesztési módszer nagyon költséges, viszont 99,9’%-os hibamentességet ad, ami gyakorlatilag hibamentes szoftvert jelent. A Magento 2 ezzel a módszerrel került lefejlesztésre, vagyis gyárilag, ingyenesen, teljes teszt lefedetséget biztosít, ami hatalmas előny a többi áruház motorral szemben.

Magento Enterprise v. Community

A Magentonak két féle kiadása létezik: az ingyenes Community és az előfizetéses Enterprise. A Magento 1-ben ez a kettő nem sokban tért el egymástól, azonban a 2.0-ban a különbség már jelentős.

Magento 2 esetén az Enterprise kiadás több kisebb plusz funkcióval rendelkezik, viszont elsősorban az adatbázis teljesítmény az ami megkülönbözteti az Enterprise-t a Community-től. A Magento 2 Enterprise külön adatbázist tart fent a rendléseknek, a termékeknek, a vásáróknak, így hatékonyan tudja elosztani a terhelést a szerverek között. Habár hasonlóképpen a Community kiadást is lehet skálázni rendszer szinten, az Enterprise verzió mindezt mélyebben, szoftver szinten kezeli.

A verziók sorsa

A Magentot 2006-ban kezdték el fejleszteni és 2007-ben jelentették meg. 2010-ben merült fel előszőr igény egy lehetséges 2.0-ás verzióra. 2011-ben kezdték el fejleszteni a 2.0-át, ami gyakorlatilag az első verzió hibajavítását és elemzését jelentette, majd 2013 tavaszán a core fejlesztők is csatlakoztak a munkába. 2014-től a Magento csapat jelentős része már a 2.0 verzión dolgozott, mérnökök, fejlesztők, tesztelők, piackutatók több éves munkája kellett ahhoz, hogy 2015 végén megjelenhessen a világ legnépszerűbb és legnagyobb bevételt termelő e-kereskedelmi platformjának új fő-verziója a Magento 2.0.

Összeségében véve, a Magento 2 annyi biztosnági és technológiai újjítást tartalmaz, hogy ma már nem érdemes az 1-es verzióval nyitni áruházat. Habár a Magento 1 még évekig támogatott lesz, vagyis biztonsági frissítéseket fog kapni, de funkcionalitásban már nem fog bővülni és a vele kompatibilis modulok nem fognak frissülni, míg az újdonságok, a teljesítményt tovább növelő frissítések valószínűleg már csak a Magento 2-re fognak kijönni.