Magento készletkezelés okosan

A készletkezelés automatizációja a logisztika feladatköre, amelyet általában az ERP - Vállalat irányítási rendszer - valósít meg. Azonban az ERP funkcióinak szoros integrációja az e-kereskedelemmel, esetünkben a Magentoval, a vásárlások számát növelheti meg. Ennek azonban komoly ára lehet mind fejlesztésben, mind üzemeltetésben. Hogyan trükközzünk a Magentoval ha kevesebb pénzből szeretnénk kijönni?

Általános készletkezelés

A Magentoban a készletkezelés egy funkció és mint minden funkció ez is ki-bekapcsolható és konfigurálható. A készletkezelés függ a termékektől, de ez nem igaz fordítottan. Készletkezeléssel, akkor kell foglalkoznunk ha a termékünknek mennyisége van és ez a mennyiség gyakran elfogyhat úgy, hogy a beszerzése túl sok időt vesz igénybe. A készlethiányos termékeket a rendszer nem engedi megvásárolni. Eddig ez egy egyszerű üzleti logika, amely többlet erőforrásba kerül, hiszen a Magentonak a háttérben nem csak a termékeket, hanem a termékekhez tartozó készletegységeket is kezelnie, indexelnie kell.

Összetett készletkezelés

Előfordulhat, hogy a készlethiányos termékeinket is elszeretnénk adni már előre. Erre az esetre tartogatja a gyári Magento az Előrendelés funkciót, amellyel a készletszám nulla alá is mehet. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a gyakori készletmozgások az adatbázisban folyamatos változást eredményeznek, amelynek következtében a Magento folyamatosan korrigálja az adatokat, esetlegesen űríti a gyorsítótárakat. Összegezve, a műveletek száma megnő, az erőforrásigény megnő, így nagyobb szerverre lesz szükségünk, főleg ha sok tízezres vagy százezres termékbázissal dolgozunk.

Ha több raktárunk és több bolti készletünk is van és ezeknek a készlet adatait szeretnénk átvezetni a webáruházba, akkor az erőforrásigény tovább nőhet. Persze itt még lehet trükközni, a Magento számtalan lehetőséget biztosít. A legokosabb megoldáshoz a fejlesztőnek nem csak az üzleti igény ismeretére, hanem annak miértjére is szüksége lesz.

Magento Készletkezelés

Valóban szükség van a Készletkezelőre?

Ha minden termékünket meg lehet vásárolni, akkor lehet, hogy a Magentoban nincs is szükség a készletnyílvántartásra. Ha az ERP-vel vagy esetleg egy számlázóval szinkronizáljuk a Magentot a készlet adatok miatt, akkor is érdemes számításba venni, hogy lekapcsolhatjuk a teljes Készletkezlőt és helyette a Magento termék funkcióit használhatjuk az elérhetőség megváltoztatására. Ilyen funkciók az adminról is állítható termék jellemzők vagy az online/offline gomb átkapcsolása - a régi Magento 1-ben termék státusz állítása. Ezeket természetesen az integrációs fejlesztés megtervezése során kell fontolóra venni

Szintén jellemzőkből is kezelhető a többes bolti és raktárkészlet abban az esetben, ha a készlet adatokat csupán információként jelenítjük meg a termék mellett, hogy látható legyen éppen melyik boltban elérhető. Ez egyébként egy fontos információ a vásárló számára, hiszen Magyarországon a emberek döntő többsége még mindig offline vásáról. A Megvenni kívánt terméket a webáruházakban kutatják fel, utánaolvasnak és megnézik, hogy melyik boltban érhető el, majd személyesen megveszik a terméket.

A Magento készletkezelő funkciói hibátlanul működnek, hasznosak, bővíthetők, ám néha túl sokat fogyasztanak - főleg a régi Magento 1 esetében - és nincsenek igazán kihasználva. Az ilyen és ehhez hasonló funkciókat - ha tehetjük - érdemes lekapcsolni, erőforrást spórólhatunk meg vele.