Magento 2.0.1 - PHP 7 támogatás

A mai nappal megjelent az első Magento 2 update, amely már a PHP 7-re építkezik. “A Magento 2.0.1 már támogatja a PHP 7-et, amely drasztikus teljesítmény növekedést, valamint jelentősen lecsökkent memória fogyasztást eredményez és elérhetővé teszi az új PHP nyelvi elemeket.” - Magento.com.

A PHP 7 megjelenése

Közel 12 évvel ezelőtt jelent meg a PHP 5, amelyre a webes világ 80%-a épül (a PHP a program-nyelv, amely alapja a Magentonak). A Facebook, amely szintén PHP-t használ, tovább fejlesztette a nyelvet elsősorban saját maga számára, majd évekkel később 2014-ben, ingyenesen elérhetővé tette mindenki számára. Ezt követően a hivatalos PHP verziót fejlesztő PHP Group és Zend Technologies átemelte a Facebook technológia jelentős részét és megjelentette azt PHP 7 néven. A Facebook és a Zend Technologies tudatosan osztja meg egymás között a technológiát, mind két cég érdeke a PHP nyelv fejlődése.

Hova tünt a PHP 6?

A PHP Group és a Zend Technologies által fejlesztett PHP 6 legfőbb tulajdonsága a megnövekedett erőforrás igény volt, ezért a nagy cégek kiszáltak a PHP 6 támogatásából. Az évek során a PHP 6 új nyelvi elemeit átültették a PHP 5-be, végül lezárták a PHP 6 fejlesztését és dobták a verziót. Egy új verzión a PHPNG-n (PHP Next Generation) kezdtek el dolgozni. Mindeközben a PHP alapokon működő Facebook közel hét évnyi tervezés és fejlesztés alatt újraírta a PHP nyelvet és a HackLang nevet adta neki. A nyelvet a Java virtuális gépéhez hasonló JIT technológiával látták el, amely a HHVM nevet viseli. A HHVM nevével elsősorban a hatalmas tejesítményére céloz (Hip Hop Virtual Machine). A Facebook HHVM platformja támogatja a HackLang-et, a PHP 5-öt és a PHP 7-et. A PHP Group úgy döntött, hogy jobb nem átírni a korábbi könyveket és lexikonokat, ezért a PHPNG nem a 6-os, hanem a 7-es verziószámot fogja viselni. Végül tavaly Novemberben jelent meg a PHP 7, amely a Facebook HHVM platformját is felülmúlta teljesítményben. A PHP Group tanulva a hibáiból a PHP 7-et a nagy keretrendszerek fejlesztőivel egyeztetve készítette el. Tavaly december óta minden jelentősebb PHP alapú szoftver támogatja az új verziót. A PHP Group vezetői szerint az aktív PHP oldalak 60%-a PHP 7-re fog váltani egy éven belül, hiszen jelentős összeget spórolhatnak meg az öreg ötös verzió leváltásával.

Magento 2 PHP 7

Magento és a PHP 7

A PHP 7 már részben compile-olt nyelv, típusokat és egyéb új elemeket támogat. Használatával a Magento 2 sebessége jelentősen fokozható, az új nyelvi elemek beípétésével, pedig a korábbiaknál sokkal biztonságosabb modulok jelenhetnek meg a Magento Connecten.

Egyéb frissítések

A Magento 2.0.1 a fentieken kívül számos egyéb biztonsági frissítést, valamint a USPS API-val kapcsolatos változásokat tartalmaz.