Felvásárolták a Magento platformot - már megint

Egy alapítvány harapott bele a nagy eBay tortába, pont abba a részbe, ahol a Magento is volt. Szerencsére a Magento továbbra is nagy háttérrel rendelkezik és mostmár nem tartja vissza az eBay X.commerce platformja. Hogy pontosan mi történt a háttérben az nem publikus, de a hírportálok szerint a Magento jól jár az anyacég cserével.

A Magento indítása

A Magentot még 2006-ban kezdte el fejleszteni két amerikai fejlesztő az osCommerce részére, végül 2007-ben jelent meg a szoftver. A Magento azonban mégsem az osCommerce részeként került kiadásra, hanem önnáló platformként, melynek kiadásához külön céget alapítottak, a Varien Inc.-t.

Az eBay felvásárolja a Magentot

2010-ben az eBay pénzt fektetett a Magentoba, amely ekkor már a legnépszerűbb eCommerce platformok közé tartozott, így vásárolva fel a Varien cég felét, majd 2011-ben amikor a Magento már az első számú e-kereskedelmi megoldásnak számított, a másik felét is bekebelezte. Az eBay-nek már volt egy kevésbé sikeres e-kereskedelmi platformja az X.commerce. Az X.commerce, a Magento és több egyébb online kereskedelmi szolgáltatás az eBay Enterprise építő kövei közé tartozott, melyben a Magento egy az eBay irányítása alá sorolt divizióként működött.

A Permira felvásárolja az eBay-t

2015-ben az eBay úgy döntött, hogy eladja a teljes eBay Enterprise-t, így jobban tud majd fókuszálni a saját területére, az anyaválalatra. Az eBay Enterprise-t végül a Permira Befektetési Társaság vásárolta fel. Hogy ezután mi lesz az X.commerce-szel nem tudni, de a Magento önnálóságot kapott a Permira leányvállataként. A Varien Inc. nem alakult újra, helyette megalapították a Magento Inc.-t, ami kizárólag a Magento Community és a Magento Enterprise fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik, a Permira támogatásával.