A megfelelő online fizetési mód kiválasztása webáruházunkba

Milyen fizetési lehetőségeket érdemes beépíteni webáruházunkba? Egyáltalán, a vásárlók milyen módszereket használnak szívesen? A Magento Connect számos fizetős és ingyenes megoldást biztosít a fizetések elektronikus és automatizált lebonyolításához. De vajon melyiket érdemes választani közülük? A PayPalt, az OTP-t, a Cib Bankot vagy talán a PayU-t? Érdemes közelebbről megvizsgálni a lehetőségeket.

A vásárlás kfizetése sokféleképpen történhet. A leggyakoribb lehetőségek a banki előreutalás, az online kártyás fizetés és a készpénzes/kártyás utánvét.

Banki előreutalás - a nem hatékony megoldás

Banki előreutalás esetén a vásárlónak külön be kell lépnie a saját banki online felületére, ahol a webshop által küldött adatokkal precízen kell kitöltenie az átautalási megbízást. A átutalás akár 15 órát is késhet amennyiben késő délután vagy este történik a megbízás. A vásárló szempontjából ez rizikós, hiszen a rendelését még nem fizette ki, így az áruház könnyebben visszamondhatja a rendelés teljesítését egy másik vásárló javára. Az áruház szempontjából pedig plusz költség, hiszen emberi beavatkozással kell leellenőrizni, hogy az összeg valóban megérkezett, és ezt követően szintén kézileg kell állítani a rendelés státuszát folyamatban állapotról fizetett állapotra.

Bankkártyás fizetés - azonnal

A banki átutalással ellentétben az online kártyás fizetés jóval egyszerűbb. Itt a felhasználó a bankkártyája adatait adja meg és azonnal kifizeti a rendelését. Általában a fizetés a bank szolgáltatójának felületén valósul meg, viszont az áruház folyamatosan kommunikál a háttérben a fizetési rendszerrel, így a státusz állítgatások és a kimenő értesítések automatikusan lezajlanak. Nem véletlen, hogy a vásárlók legnagyobb hányada az online kártyás fizetést részesíti előnyben.

Bankkártyás fizetés - PayPal

Több szolgáltató is létezik, amely online bankkártyás fizetést biztosít. Ezek a szolgáltatók lehetnek bankok vagy egyéb pénzforgalmat bonyolító szervezetek. Ez utóbbiak közé tartozik pl. a PayPal, amely a gyári Magento része. Fontos tudni, hogy a PayPal és hasonló szolgáltatások csak egy alacsony bevételig ingyenesek, afölött már fizetnünk kell a szolgáltatásért, valamint ezek a szolgáltatók leginkább a nemzetközi piacon alkalmazhatók, mivel nem biztosítanak magyar nyelvű támogatást saját felületükhöz. A vásárlók gyakran a magyar nyelvű felületekben bíznak meg vagyis nyugodtabban adnak ki pénzt, ha a magyar nyelvű áruházból nem angol vagy egyéb nyelven megjelenő fizetési felületre érkeznek, hanem a saját nyelvükön fogadja őket a rendszer.

Bankkártyás fizetés - PayU

A PayPal szerű szolgáltatók és a bankok hibridjei a gateway szolgáltatások, ezek közül talán a legnépszerűbb - a Magento áruházak esetében - a PayU. A PayU egy fizetési szolgáltatás, amin keresztül a legtöbb nagy banknál fizethet a vásárlónk anélkül, hogy szerződnénk minden bankkal. Vagyis a webshop tulajdonosnak a PayU szolgáltatására kell előfizetni. A PayU pedig már eleve szerződött a legtöbb bankkal. PayU-t csak akkor érdemes választani, ha valamilyen oknál fogva azt szeretnénk, hogy az áruházunk pénztárában a vásárló eldönthesse, hogy ő melyik bankon keresztül szeretne fizetni. A PayU hátránya, hogy a szolgáltató a tranzakciók után jelentős összeget leemel a szolgáltatásért cserébe.

Bankkártyás fizetés a választott bankunkkal

Ha nem szeretnénk, hogy a lehetséges bevételünk korlátozva legyen és a célpiacunk a magyar - vagy csak részben a magyar - akkor közvetlenül egy bankkal érdemes leszerződnünk. Miután a szerződés megkötésre került a vállasztott bankunknál, a bank hozzáférési adatokat és technológiai dokumentációkat biztosít, amellyel megvalósítható az integráció a webshop és a bank fizetési rendszere között. Persze már szinte mindegyik magyar bankhoz készült ilyen integráció a Magentohoz, amelyeket meg is találhatunk a Magento Connecten. Érdemes szót ejteni arról, hogy az OTP az egyetlen olyan bank Magyarországon, amely előre, még szerződés megkötés előtt átadja a dokumentációit, illetve demó hozzáféréseket biztosít a rendszeréhez, így az OTP online kártyás fizetést már a webáruház élesítése előtt ki lehet próbálni.

Részletesebb Magento specifikus leírás az OTP-n keresztüli, online bankkártyás fizetésről ezen a linken található.