A Magento 1 megszűnése és folyamata

A közeljövőben megszűnik a Magento 1.x széria, ráadásul az alapjait képező technológia - a PHP 5 - fejlesztése is lezárásra kerül. Már vannak hivatalos mérföldkövek mind a Magento 1, mind a PHP korábbi verziójának elhagyására. De nézzük a pontos dátumokat és teendőket!

  • 2015 vége: Nem fejlesztenek új funkciókat a Magento 1-be, nem optimalizálják tovább, de még érkeznek biztonsági frissítések a főverzióra.
  • 2016 közepe: Megszűnik a PHP 5.5 támogatása, biztonsági frissítések sem érkeznek.
  • 2016 vége: Nem fejlesztik tovább a PHP 5.6-ot, de még érkeznek biztonsági frissítések.
  • 2018 folyamán: Nem adnak ki több biztonsági javítást a Magento 1-hez. Nem adnak ki több biztonsági javítást a PHP 5.6-hoz és ezzel megszűnik a PHP 5.

A fenti mérföldkövek alapján még van időnk várni a váltással, azonban fontos kiemelni, hogy még idén megszűnik a PHP 5.5 támogatása ami azért kritikus, mert a legtöbb Magento áruház ezen a verzión fut, ugyanis a jelenlegi Linux szervereken ez az alapértelmezett PHP verzió. A frissítés elmaradása biztonsági kockázatot jelent, így ezt érdemes meglépni még ebben a félévben.

Magento PHP 5 és PHP 7 támogatás

A Magento 1 2018 folyamán fog megszünni. Azonban valószínű, hogy az Enterprise kiadást az előfizetési díj keretében tovább támogatják. Mivel a PHP 5-ös kiadása 2018-ban teljes egészében megszűnik, a Magento 1 ekkora már felelősséggel nem lesz használható.

Magento 2 frissítés

A Magento 1-ről 2-re váltást egy hivatalos migrációs eszköz segíti, a migráció költsége pedig az áruház összetetségén és leginkább a kódminőségén múlik.

Ha abban a rendkívüli helyzetben vagyunk, hogy mostanság indult vagy még eztán élesedik a Magento 1 áruháznuk, akkor mindenképpen ajánlott a PHP verzió frissítése akár a 7.0-ra - ugyanis a Magentohoz nem hivatalosan létezik PHP 7-es támogatás is. Ezekkel a frissítésekkel minél többet várunk annál nagyobb lehet a költsége egy ilyen folyamatnak a fejlesztésről szóló információk elvesztése vagy a fejlesztési projekt lezárása végett.